“ZAJEDNO – UKLJUČIVANJE LOKALNIH ZAJEDNICA U PODSTICANJE MEĐUKULTURNE SOCIJALNE KOHEZIJE”

“ZAJEDNO – UKLJUČIVANJE LOKALNIH ZAJEDNICA U PODSTICANJE MEĐUKULTURNE SOCIJALNE KOHEZIJE”

September 24, 2019 Uncategorized 0

Politehnička škola je u ponedeljak, 23. septembra, bila domaćin predavanja i projekcije filma u organizaciji PIN – Mreža psihosocijalnih inovacija, Oksfam Italija (Oxfam Italy) i veb-portala Njuz.net (News.net), u okviru projekta „Zajedno – uključivanje lokalnih zajednica u podsticanje međukulturne socijalne kohezije”.

Predavanje je održano u učionici 21, a projekcija filma u Art-bioskopu „Aleksandar Lifka”.

Predavanje je bilo edukativno-interaktivnog karaktera, gde se na primeru izbeglica i migranata koji trenutno borave u Srbiji razgovaralo o predrasudama, njihovom uticaju na formiranje mišljenja kod mladih, njihovom uticaju na ponašanje prema određenoj osobi ili grupama, kao i o temi medija i društvenih mreža i formiranja stavova prema pojedincima i grupama na osnovu pisanja na internetu, čemu su mladi danas izuzetno izloženi.
Film je bio lepa priča o inkluziji i integraciji izbeglica kroz sport koja kroz humor prolazi sve faze i aspekte prihvatanja različitosti i drugih kultura, počev od negativnog stava i odbojnosti lokalne zajednice u početku, do ličnog upoznavanja i kreiranja pravog mišljenja.

Pored naše škole, u okviru ovog projekta uz podršku Evropske unije o upravljanju migracijama u Republici Srbiji, posećeno je još osam škola u Kikindi, Sjenici, Pirotu, Bosilegradu, Somboru, Tutinu, Vranju i Bujanovcu.

Organizatori su bile Stela Šarović i Natalija Trbović Toljagić, a učestvovala su učenici iz odeljenja AT 1-1, GFP 3-9, GFT 3-10 i GFP 4-11.

EnglishHungary