TEHNIČAR ZA ODRŽAVANJE OBJEKATA

Da li ste se ikada zapitali ko vodi računa o prostorijama u objektima koji nisu u ničijem vlasništvu – hodnici, liftovi, podrumi, tavanski prostori, podrumi, vešeraji? Da li ste se zapitali ko vodi računa o prljavom ulazu u stambenim zgradama, o polomljenim sandučićima za poštu, pokvarenoj bravi, interfonima ili o vlazi u podrumu, prokišnjavanju krova, oštećenjima u hodnicima ili zapuštenim fasadama? U današnje vreme, ovo su sve češći problemi, jer je stmabenih zgrada sve više, a ukoliko želimo da očuvamo kvalitet i dugovečnost tih objekata, potrebno ih je i održavati na adekvatan način. Zato je nastala velika potreba za tehničarem za održavanje objekata.

Tehničar za održavanje objekata je smer koji traje četiri godine, u okviru kog će se učenici osposobiti za tekuće i investiciono održavanje objekata. Tekuće održavanje objekata podrazumeva poslove manjeg obima koji se sprovode češće i obuhvataju menjanje sijalica, popravke bravarije, zajedničkih instalacija, opreme i uređaja (unutrašnje električne, vodovodne i kanalizacione, gasovodne, toplovodne instalacije, lift, protivpožarni aparati, telefonske instalacije…).

Investiciono održavanje objekata podrazumeva građevinsko–zanatske radove, odnosno veće popravke koje obuhvataju krovopokrivačke, limarske, gipsarske, podopolagačke, molerske i fasaderske radove.

U toku svog školovanja, učenici će imati praktičan rad u školi i u preduzećima.

Nastavni plan je prilagođen novim standardima kvalifikacija što znači da će nakon završene škole učenik biti osposobljen za rad u firmi ili može da nastavi školovanje na izabranom fakultetu.

EnglishHungary