NE-DIGITALNOM NASILJU

NE-DIGITALNOM NASILJU

June 21, 2024 Uncategorized 0

Vrednosti koje treba negovati: “NE-digitalnom nasilju”

🙌
📱

U septembru 2023.godine smo upoznali novo odeljenje prvog razreda likovnih tehničara i dizajnera LTD 1-11, u Politehničkoj školi u Subotici i na časovima odeljenjskog starešine smo sa mentorkom Stelom Šarović započeli da radimo metodu DFC (oseti, zamisli, uradi, podeli). Dijalogom i radionicama došli smo do teme digitalnog i uopšte nasilja u školama.

👉Na radionici “Zamisli” učenici su likovnim sredstvima izrazili koje vrednosti treba negovati, čuvati, razgovarati o njima da bismo sprečili razvijanje agresivnosti. Učenici su izdvojili pojmove: porodica, humanost, ljubav, prijateljstvo i simbolično ih prikazali kroz ilustracije na interaktivnom času odeljenjskog starešine.

👉U okviru trećeg koraka rada na problemu nasilja i digitalnog nasilja u školi i društvu, učenici su osmislili tribinu i pitanja za razgovor sa stručnim licem. Organizovali su Tribinu “Maloletnička delinkvencija” uz podršku nastavnika i posetu stručnjaka za bezbednost prof. Ratomira Antonovića. 

👉Zatim su u sledećem koraku pozvali mejlom učeničke parlamente svih škola u Subotici i u Gradskoj kući je održana tribina “Pitam se, pitam” se na kojoj su učenici jedni druge i nastavnike iz sfere psihologije pitali i nudili rešenja za smanjenje nasilja. Osmišljeni su konkursi za digitalnu fotografiju. Cilj je da se telefon koristi u korisne i lepe svrhe, a ne za uvrede i beskorisne sadržaje.

Nakon 3.koraka “Uradi” sledi objavljivanje konkursa za dizajniranje plakata koji mogu da kreiraju učenici svih škola u Subotici sa temom ,,Ne-digitalnom nasilju“, po dogovoru prisutnih aktera učeničkih predstavnika parlamenata škola iz Subotice na tribini u Gradskoj kući, održanoj 18.marta 2024. 

🤝Od prispelih radova biće organizovana izložba u prostorijama Politehničke škole. 

Tom prilikom ćemo pozvati subotičke medije i podeliti sa građanstvom trud i ideje mladih za kontrolu i smanjenje nasilja u digitalnoj formi kao i u svim njegovim oblicima.

Radove očekujemo do kraja nastavne 2024. godine.

#DFC #DesignForChange #EmpoweringYouth #ICan #KiranBirSethi #Education 

#ChangeMakers #dfcserbia #nedigitalnomnasilju #politehnickaskolaSU

EnglishHungary