Đaci iz Hrvatske na praktičnoj nastavi u Subotici

Đaci iz Hrvatske na praktičnoj nastavi u Subotici

February 29, 2024 Uncategorized 0

Zahvaljujući razmeni i saradnji između Politehničke škole i Mešovito industrijsko-obrtničke škole iz iz Karlovca u Hrvatskoj, đaci iz Karlovca ovih dana borave na praktičnoj nastavi u Subotici. Naša ekipa zabeležila je radnu atmosferu u kompaniji „Vojput“ gde se obučavaju rukovaoci građevinskom mehanizacijom.

Luka Brkić i Matej Lešanec obrazuju se za rukovaoce građevinskom mehanizacijom u Mešovitoj industrijsko-obrtničkoj školi u Karlovcu. Kako su sada već maturanti, imaju i iskustvo, ali su se sada po prvi put oprobali u rukovanju utovarivačem.

 „Nije prvi put, ali drugačije su mašine, čak je možda i bolje, zanimljivo je iskustvo, naučiću nešto novo,“ kaže Matej.

„Na obuci smo već pet dana, bili smo u školi, tamo smo bili na nastavi, na praksi smo dočekali fenomenalno, lepo su nas svuda ugostili. Dali su nam mašine da iskusimo, nisam ih pre vozio,“ nadovezuje se Luka.

Đaci iz Politehničke škole već nekoliko godina obavljaju praktičnu nastavu u kompaniji „Vojput“, a sada će tokom dve nedelje tu priliku dobili i učenici iz Karlovca.

 „To su mašine utivarivač, mali bob ked, finišeri, valjci koje sesve koriste na gradilištima i ovo je prilika da ih đaci isprobaju kao i da se upoznaju sa svim mašinama. To je ono što možemo da im pružimo i drago nam je što oni žele da ih upoznaju,“ navodi Dejan Savić iz „Vojputa“.

Iako subotička i karlovačka škola imaju višegodišnju saradnju, do razmene đaka došlo je kroz Erazmus plus projekat. Uz Luku i Mateja, tu su još dva učenika koja se obrazuju za fotografe i oni su na praksi u studiju „Click production“.

 „Već deset godina se posećujemo i razmenjujemo iskustva, ali ovog puta je omogućeno da učenici dođšu kod nas i da vide kako se kod nas odvija nastava ali i da mi saznamo kako to kod njih izgleda za ovaj obrazovni profil,“ navodi Mira Tumbas, profesorka iz Politehničke škole.

 „Mi moramo da znamo da znanja nisu samo teorijska i da danas moramo ulagati i u praktična znanja i veštine, a ovde su nam to omogućili i izuzetno smo zahvalni i Politehničkoj školi i ovoj prekrasnoj firmi u kojoj imaju puno strpljenja, dozvoli su im da rade i da uče,“ dodaje Mirjana Crnković, profesorka iz karlovačke škole.

Smer rukovalac građevinskom mehanizacijom uveden je u subotičku školu pre pet godine,

EnglishHungary