Радионица -„Упознавање ученика са препознавањем свих облика насиља и начинима реаговања на сумњу или сазнање о насиљу“

Радионица -„Упознавање ученика са препознавањем свих облика насиља и начинима реаговања на сумњу или сазнање о насиљу“

November 23, 2023 Uncategorized 0

Дана 16.11.2023. године у 10 часова у Политехничкој школи одржали смо радионицу на тему „Упознавање ученика са препознавањем свих облика насиља и начинима реаговања на сумњу или сазнање о насиљу“. На радионици је учествовало укупно 50 ученика из свих одељења.

            Први део радионице било је предавање на тему која носи и сам назив радионице где су ученици могли да се упознају са врстом насиља у школи. Презентација „Основни појмови и дефиниције насиља“ је свеобухватни теоријски део у коме је детаљно објашњен појам насиља и сви његови облици.

            Други део радионице представља документарни филм на тему „Бука и бес“ који садржи поучне садржаје о истинитим догађајима код нас у Републици Србији. Ученици су могли да се упознају са реалном сликом млађих и старијих малолетника који се налазе на одслужењу казне у поправном дому и малолетничком затвору. Осим што су могли видети њихова искуства, могли су се упознати и са њиховим правима и узроцима малолетничке деликвенције о којима су говорили социјални радници, полиција, педагози и психолози.

            Трећи део радионице је спроведен тако да су ученици били активни учесници у овом делу радионице. У наставку презентације, имали смо три педагошке ситуације где треба да напишу како би се они поставили у школи да се деси да учествују у том проблему. Осим решавања проблема, предлагали су разне могућности и сугестије како да се понашају  наставници и одељенске старешине уколико дође до одређеног проблема. Могли су да похвале или да критикују нечије понашање у одређеној ситуацији, али и да напишу неко боље решење за ту ситуацију ако га виде. На крају саме радионице, сваки ученик је на стикеру написао своју аутентичну поруку која се тиче ненасиља у школи и залепили су их на  таблу.

Радионица је укупно трајала два и по сата, радионицу је водила школски психолог Ивана Топаловић.

EnglishHungary