Jelena Ziđarev, majstor generacije u Politehničkoj školi: “Tapetarstvo je moj životni poziv”

Jelena Ziđarev, majstor generacije u Politehničkoj školi: “Tapetarstvo je moj životni poziv”

June 9, 2023 Uncategorized 0

Izvor: Subotica.com

Jelena Ziđarev, majstor generacije u Politehničkoj školi: "Tapetarstvo je moj životni poziv"

Maturantkinja Politehničke škole Jelena Ziđarev, u protekle tri godine pekla je tapetarski zanat u ovoj obrazovnoj ustanovi. Zahvaljujući trudu koji je uložila u savladavanje svih veština proglašena je za majstora generacije.

– Svaki početak je težak, pa je tako i meni u početku bilo teško i naporno dok nisam savladala sve operacije i dok mi tapaciranje nameštaja nije prešlo u rutinu – počinje priču Jelena – Moj posao je da presvlačim nameštaj, menjam sunđere, a pre svega treba da iskrojim i sašijem materijal.

U Jeleninoj generaciji za operatera za izradu nameštaja školovalo se ukupno 14 đaka među kojima pet devojčica.

– Ovo je odličan zanat za žene, ja obožavam ovo za šta sam se školovala. Imali smo mnogo praktične nastave, tako da sam još tokom školovanja naučila kako se sastavlja materijal i sada, kao maturant, sam spremna da se zaposlim u nekoj tapetarskoj firmi. Ne želim da menjam zanimanje, ovo mi se dopada i sebe vidim isključivo u ovom poslu – izričita je sagovornica.

Ova ljupka mlada dama zaljubljena je u svoj zanat toliko da bi, kako poručuje, da se još jednom rodi ponovo izabrala da bude tapetar.

– Smatram da sam odlično odabrala. Ja imam tu sreću da mogu da radim posao koji volim i da od tog posla mogu pristojno da živim. Znate, za tapetare uvek ima posla i ovde kod nas, a i u inostranstvu. Nemam u planu da odem iz Srbije, želim tu da živim i radim. Međutim, nije loše znati da u rukama imam zanat koji se ceni i u inostranstvu. Imam drugaricu koja radi kao tapetar u Nemačkoj i mogu vam reći da je to tamo baš na ceni – navodi majstor generacije. 

Da zavoli i savlada svoj zanat Jeleni su pomogli majstori sa kojima je sarađivala na praksi, kao i profesori u Politehničkoj školi.

– Na praksi smo sve učili kroz šalu. U školi je bilo nešto ozbiljnije, ali moram da pohvalim profesore koji su zaista divni. Tim ljudima je cilj da nas nauče gradivo, ali i da nas pripreme za život. Iz škole ne izlazimo samo sa mnoštvom informacija u glavi, već i sa veštinama i znanjima koja će nam pomoći da zaradimo za život – zaključuje sagovornica.

EnglishHungary