“DAN GRAĐEVINARSTVA”

“DAN GRAĐEVINARSTVA”

March 15, 2024 Uncategorized 0

Na Građevinskom fakultetu u Subotici, koji uskoro slavi 50 godina rada, održan je “Dan građevinarstva”. Na ovoj manifestaciji su učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola predstavljeni obrazovni profili građevinske struke koji su veoma traženi na tržištu rada. video icon

Građevinski fakultet u Subotici je, povodom “Dana građevinarstva” , ugostio đake Politehničke škole kako bi im predstavio draži struke.

Među njima je bio i Vojin Strunjaš, učenik ove srednje škole , koji voli zanat za koji se obrazuje.

“Moj obrazovni profil je da budem zidar, tesar, armirač, betonjerac. Kada završim školu, mislim da ću se baviti ovim poslom zato što mogu dobro da zaradim i živim od toga”, objašnjava Vojin Strunjaš, učenik Politehničke škole u Subotici.

Student Građevinskog fakulteta Aleksandar Toškov kaže da je veoma zadovoljan što je za svoj poziv odabrao arhitekturu i uveren je da će veoma lako naći dobro plaćen posao u struci.

“Skoro sve u građevini je dobar izbor tako da ne može da se pogreši. Konstrukcije, arhitektura, saobraćajnice, geodezija… kod nas je sve veoma traženo. I dalje jako puno ljudi upisuje i dobija posao. Odlični izgledi za budućnost”, kaže Aleksandar Toškov, student Građevinskog fakulteta u Subotici.

Dan građevinarstva” bio je prilika da studenti Građevinskog fakulteta i đaci osnovnih i srednjih škola predstave svoje ideje, projekte i makete te saznaju više o obrazovnim profilima građevinske struke.

“Građevinska struka je pokretač privrede. Građevinska struka je plemenita struka. Građevinska struka je struka koja gradi mostove među ljudima. Građevinska struka je struka koja nam gradi dom. Dakle, biti građevinac je nešto prelepo i zanimljivo. Građevinski fakultet i Politehnička škola nude mogućnost osposobljavanja i obrazovanja na nekoliko nivoa, bilo da je u pitanju zanat bilo akademsko zvanje”, ističe Iso Planić, direktor Politehničke škole u Subotici.

Dekan građevinskog fakulteta u Subotici deli njegovo mišljenje i ima istovetno iskustvo.

“Kada sam , davne 1983. godine, počinjao studije, Građevinski fakultet je bio jako težak. Govorilo se: ” Treba završiti, ali neće biti lako naći posao”.Tako je i bilo. Sada je situacija obrnuta. Gotovo da nema nezaposlenih, bilo da su u pitanju građevinci ili geodeti”, konstatuje dr Milan Trifković, dekan Građevinskog fakulteta u Subotici.

Građevinski fakultet u Subotici je, tokom gotovo pola veka postojanja, obrazovao oko 2.400 inženjera, 700 stručnjaka sa zvanjem mastera i 22 doktora nauka. Očekuje se da će i ove akademske godine oko 130 mladih odabrati da postanu njegovi studenti, a zatim dobiju veoma tražen i dobro plaćen posao.

EnglishHungary