Učenici Politehničke škole izrađuju grafičke proizvode po narudžbini

Učenici Politehničke škole izrađuju grafičke proizvode po narudžbini

December 6, 2023 Uncategorized 0

Radionica Politehničke škole u kojoj učenici smerova sa područja rada grafičarstvo imaju praktičnu nastavu, mesto je nastanka rokovnika, privezaka, svezaka, ukrasnih papirnih kesa, držača mobilnih telefona i mnoštva drugog promotivnog i kancelarijskog materijala. Učenici tako imaju priliku da u praksi primene sve naučeno na časovima, a da pritom naprave i kvalitetne grafičke proizvode.

Učenici Politehničke škole, vođeni profesorima i koordinatorima, imaju priliku da na ovom mestu nauče da praktično rade one poslove za koje se školuju, da stiču iskustva u radu i pripremaju sa za rad u kompanijama. Kako bi izašao gotov proizvod, on prolazi različte faze pripreme i obrade, a svaki od učenika ima svoj zadatak u kome obavlja svoj deo posla iz svoje oblasti rada. 

 Ne samo moj, već i zadatak svih mojih kolega iz odeljenja jeste dizajn grafičkih proizvoda – logotipi, ambalaže, kancelarijski materijali, kao što su vizit – karte, memorandumi, zatim brendiranje proizvoda i izrada knjiga grafičkih standarda za kompanije. Ovaj posao mora da te zanima, da bi se njime bavio, jer je grafički dizajn još uvek u razvoju. Meni je ovo interesantno jer sam se ovim bavio i pre srednje, još u osnovnoj školi. Hteo sam da još nadogradim svoje znanje, da vidim kako rade drugi ljudi i njihove ideje, nešto sam “pokupio” nešto sam i ja doneo i onda smo tu – kaže Ivan Sedlak, maturant ove škole, smer tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda, ističući da su opremljeni savremenim grafičkim programima za obradu. 

 Jedna od faza procesa dobijanja grafičkih proizvoda jeste i štampa, za koju se koriste različite tehnike, ali i materijali. 

 – Mi smo u toku školovanja osposobljeni da pripremimo i odštampamo poluproizvode kao što su stripovi, knjige, različite ambalaže, različitim tehnikama štampe na različitim materijalima, kao što su papir, karton, plastika, papirne i metalne folije. Na početku mi nije bilo toliko zanimljivo, ali otkako idemo u kompanije, na praksu i sve više učimo, sve je zanimljivije – objašnjava Anita Sudarević, učenica 3. razreda, smera tehničar štampe. – Mi se školujemo učeći kroz i u Rotografici, jedan deo učenika uči kroz rad u Birografici MB, a deo učenika praksu ima u školskoj radionici. Praktičan rad mi se sviđa jer tamo učim dosta novih stvari za svoju budućnost, uče nas novim bitnim stvarima koje će nam značiti u budućem radu –  dodaje njen kolega, Luka Krnajski

Kada je u pitanju dorada, to je mesto gde njihovi proizvodi dobijaju konačan oblik, za šta su zaduženi učenici smerova dorade. 

 – Tehničar grafičke dorade radi u specijlanom grafičkom programu u kojem kreira izgled i dimenzije kutije. Iz programa se informacije modela kutije šalju na uređaj koji izrezuje delove, a na kraju se svi delovi spajaju i dobija se gotova kutija – objašnjava Alma Sadiku, učenica 3. razreda, dok se Velentina Jekl nadovezuje – Osim ambalaže, u doradi proizvod dobija konačan oblik savijanjem, šivenjem, sečenjem, kao što je knjiga, sveska, brošura – nakon čega se grafički proizvod može upotrebljavati. 

Sem stručnog usavršavanja, na ovaj način oni se pripremaju i za život, učeći se timskom radu i duhu, upozajući osnovne pojmove preduzetništva i izlaska na tržište, usput stičući različite veštine i sposobnosti. 

 – Sinergijom – zajedničkim zalaganjem profesora praktične nastave, Tima za preduzetništvo, Tima za dualno obrazovanje i Tima za karijerno vođenje i savetovanje, zajedno sa učenicima obrazovnih profila u grafičarstvu, težimo da u skorijoj budućnosti registrujemo u školi učeničko preduzeće, i na taj način kroz različite profile u grafičkoj struci povežemo učenike, poboljšamo komunikaciju, negujemo timski rad i preduzetnički duh, i da na taj način učenici pokažu svoje sposobnosti, znanje, veštine koje će upotrebiti za dobijanje različitih grafičkih proizvoda. Tu se priča ne završava, već će učenici različitih obrazovnih profila u grafičkoj struci taj rezultat zajedničkog rada biti spremni da ponude drugim školama, trećim licima i da na kraju prodaju te svoje grafičke proizvode – kaže Miodrag Doroslovački, koordinator praktične nastave u Politehničkoj školi. 

Novac koji učenici zarade na ovaj način,  raspoređuje se na različite načine, ali uvek za zajedničke ciljeve i namene. 

 – Najčešće se novac zarađen na ovaj način preusmerava za njihove maturske večeri, ekskurzije, a neretko imamo i takvu priliku od ovog zarađenog novca, sredstva usmerimo na širenje i obogaćivanje naše male grafičke radionice. Ovde nastaju brojni proizvodi, a to su sveske, vežbanke, dnevnik dežurstva, plakati, pravimo i naš školski časopis koji izlazi 2 puta goidšnje, držače za mobilni, majice, ukrasne kese,  priveske za ključeve, a ono što je svim školama u poseldnje vreme zanimljivo, jesu kutije za odlaganje mobilnih telefona, a imamo i još mnogo toga drugog – dodaje Doroslovački.

EnglishHungary