MEĐUNARODNI DAN MATERNJEG JEZIKA

U Politehničkoj školi, u četvrtak, 28. februara 2019. godine, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, održana je master klas radionica, na kojoj su učenici završnih razreda, putem Skajpa, predstavili tri jezika naše sredine – srpski, mađarski i hrvatski, đacima Tehničke škole industrijskih tehnologija i menadžmenta Čajkovski, iz ruskog grada Čajkovskog, udaljenog 3500 km.

Politehnička škola je bila mesto spajanja šest naroda, kultura, jezika i i tradicija dveju zemalja – Srbije i Rusije. Moderne tehnologije omogućile su đacima da se danas, putem živog prenosa, druže i zajednički obrade temu maternjeg jezika, kao i predstojećeg godišnjeg doba – proleća. Učenici iz Rusije su jezike svoje sredine prezentovali narodnim nošnjama Rusa, Tatara i Udmura, kao i tradicionalnim pesmama, dok su maturanti odeljenja na srpskom, hrvatskom i mađarskom jeziku za drugare iz Čajkovskog pripremili kraći istorijat o jezicima i njihovoj upotrebi.

Tokom jednog školskog časa, bilo je pregršt edukativnih sadržaja, koji su u potpunosti ispunili obostrana očekivanja učenika, jer je cilj ove vrste radionica povezivanje učenika iz različitih sredina i omogućavanje boljeg razumevanja i prihvatanja različitosti.

Fotografije se nalaze u Galeriji slika.

Video zapis master klas radionice:

https://www.facebook.com/chaik.chtptu/videos/390364461751186/?t=173

Categories: Aktuelnosti

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress