ČUVARI PRIRODE U KIKINDI I SLANOM KOPOVU

U okviru prirodnjačke sekcije „Čuvari prirode“, grupa od tridesetoro učenika Politehničke škole, predvođena nastavnikom geografije Zoranom Markovićem, 10. novembra 2018. godine posetila je Kikindu – grad sova i Slano Kopovo, specijalni rezervat prirode koji se nalazi u blizini Novog Bečeja.

Članovi prirodnjačke sekcije Politehničke škole su u potrazi za sovama, u Kikindi, banatskom gradiću u kom se nalazi najveće zimovalište sova utina na svetu, obišli centar grada, a potom i Narodni muzej u kom su imali prilike da vide najimpresivniji eksponat muzeja – originalne ostatke kikindskog mamuta Kike, stare oko pola miliona godina, a pronađene 1996. godine u glinokopu fabrike „Toza Marković“. Usledila je projekcija filma o čuvenoj ženki stepskog mamuta (Mammuthus Trogontherii), koja nikog u sali nije ostavila ravnodušnim. Nakon obilaska Kikinde, učenici su se uputili u obilazak jezera Slano Kopovo, koje je poznato kao najveća migratorna stanica ždralova u Srbiji. Jezero je, zbog neobično toplog i suvog vremena, ove godine ostalo bez vode, pa su članovi prirodnjačke sekcije imali jedinstvenu priliku da hodaju po dnu jezera, odakle su posmatrali jata ždralova koja su, klikćući, povremeno preletala iznad njih.

Sa jednodnevne stručne ekskurzije, učenici su se u Suboticu vratili zadovoljni i pomalo začuđeni svim onim što su videli i naučili , a da i nisu otišli suviše daleko od svojih kuća.

Branka Jovičić, nastavnik

 

Categories: Aktuelnosti, Sekcije

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress