GLEDAMO, DA LI VIDIMO? LGBT mladi i buling u školama (LGBT mladi i zlostavljanje u školama)

U Politehničkoj školi, u četvrtak, 21. Septembra, u učionici 21, održan je celodnevni program sa nazivom Gledamo, da li vidimo?, a posvećen LGBT mladima i nasilju u školi.

Prva aktivnost je bila posvećena učenicima, i to za tri odeljenja (LT 3-9, VT 3-3 i AT 3-1). Uvodne reči na sva tri održana časa dala je Natalija Trbović Toljagić, profesor srpske književnosti i jezika, objasnila koja je tema dana, ko je podržava, koji su ciljevi akcije… Tri odeljenja trećeg razreda različtih profila (građevinski tehničari za visokogradnju, arhitektonski tehničari, likovni tehničari, ukupno 60 učenika, od toga 23 devojke i 37 mladića), gledali su odabrane odlomke filma Parada, a nakon svagog učestvovali u diskusiji o temi isečka: stereotipi, LGBT populacija, nasilje. Profesorica sociologije i prava građana Svetlana Lebović je sa učenicima izvodila poruke i zaključke diskusije.

Zatim je održana fokus grupa sa nastavnicima Politehničke škole, a voditeljka je bila Vera Kurtić iz Niša.

U 13 časova je počeo okrugli sto na koji su bili pozvani svi članovi Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Subotici koji su potpisali Memorandum, pedagozi i psiholozi svih srednjih škola iz Subotice, elektronski i pisani mediji, kao i predstavnici Skupštine Grada. Okruglom stolu su kratko prisustvovali učenici GFT 3-8.

Poslednja aktivnost bila je radionica za nastavnike sa mnoštvom primera iz prakse, savetima i predlozima za rad sa diskriminisanim učenicima.

 

 

 

Categories: Uncategorized

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress