ODRŽANA RADIONICA NA TEMU  AKTIVIRAJ SE – VOLONTIRAJ

U okviru projekta „Aktiviraj se – volontiraj“, 23. oktobra održana je radionica sa učenicima odeljenja GFT 4/8. Projekat je podržala Komisija grada Subotice u oblasti omladinskog sektora, a projekat je podnelo Udruženje „Olovka piše srcem“. Koordinatorka projekta Svetlana Beljanski je realiozovala sa učenicima sledeće teme : Šta je volonterizam; Motivacija za volontiranje; Volonterski centar Vojvodine; Zakon o volontiranju u Srbiji; Zbog čega treba biti volonter; Primeri volonterskih kampova u Danskoj i Sloveniji; Primer radnih akcija u bivšoj SFRJ kao primer volonterizma.

Učenici su bili izuzetno zainteresovani za temu. Davali su i dosta primera kako bi se i kada pridružili volonterskim akcijama.

Na završetku radionice izrazili su želju da se barem još jedanput susretnemo sa ovom temom na nekoj sledećoj radionici.

Jedna učenica iz odeljenja je već 24. oktobra stupila u kontakt sa organizacijom iz Novog Mesta u Sloveniji koja ima konkurs za volontere za rad sa decom izbeglicama i decom romske populacije.

ČETVRTI U FUTSALU

Na gradskom takmičenju u futsalu (malom fudbalu), održanom u Tehničkoj školi, u ponedeljak, 22. oktobra, fudbaleri Politehničke škole su postigli četvrto mesto u konkurenciji šest srednjoškolskih ekipa.

Categories: Aktuelnosti

DAN KRAVATE

U našoj školi 18. oktobra obeležen je Dan kravate. Kravata je svetski poznat modni dodatak, a zapravo je izvorno hrvatski proizvod. Naime, sam naziv kravata je dobila prema francuskom „cravate“, što potiče od naziva „Croat“, što znači Hrvat. Razvila se iz tradicije vezivanja marame oko vrata, čime su hrvatske devojke izražavale ljubav i privrženost svojim verenicima. Takve su marame bili izuzetno važne i vojnicima, koji su često vrlo dugo odsustvovali iz svojih domova. Svet je kravatu kao nezaobilazni modni dodatak upoznao u 17. veku. Tada je deo hrvatske lake konjice pristupio u službu Luja XIV, francuskoga kralja. Poznat kao čovek istančana ukusa, Luj XIV primetio je neobičnost u odevanju hrvatskih vojnika i prihvatio vezivanje marame oko vrata kao deo sopstvenog odevnoga stila. Uskoro je kravata postala globalni neizostavni modni detalj, kojim se iskazuje dostojanstvo i uljudnost, otmenost i svečanost.

Categories: Aktuelnosti

OBELEŽAVANJE 74. GODIŠNICE OSLOBOĐENJA GRADA

U sredu, 10 oktobra,  učenici Politehničke škole, iz odeljnja GFT 1/8, zajedno sa nastavnicom istorije Jasminom Papić,  prisustvovali  su Svečanoj sednici Skupšine grada i polaganju venaca na Spomeniku žrtvama fašizma, čime je obeležena 74. godišnjica oslobođenja Subotice u Drugom svetskom ratu.

Po rečima Tivadara Bunforda, predsednika Skupštine grada, kako se istorija ne bi ponovila, treba da poštujemo prošlost, ali i na njenim greškama da gradimo budućnost, negujući harmonične međunacionalne odnose i poštujući prava građana različitih nacionalnih pripadnosti.

Categories: Aktuelnosti

PROJEKAT “DŽABA STE ŠVRLJALI”

Subotnje sunčano pre podne, 6. oktobra 2018. godine, bilo je idealno za novu, petu po redu, centralnu radnu akciju uklanjanja grafita i uređenja životne sredine, u okviru projekta “Džaba ste švrljali”, u organizaciji Mesne zajednice Centar 3 i Omladinskog građanskog parlamenta. Učenici Politehničke škole su bili vredni i uklanjali su u centru grada grafite sa stubova kod Maxija, doprinoseći uređenju gradskog jezgra, koje je naruženo brojnim grafitima nedolične sadržine. Ova radna akcija će se u narednom periodu, u pojedinim delovima našeg grada, kontinuirano nastaviti.

OPŠTINSKO PRVENSTVO U STONOM TENISU

U organizaciji Udruženja pedagoga fizičke kulture održano je opštinsko prvenstvo u stonom tenisu za osnovne i srednje škole.

U svakoj disciplini, prvoplasirani i drugoplasirani takmičar i ekipa stekli su pravo učešća na zonskom školskom prvenstvu u stonom tenisu za osnovne i srednje škole koje će se održati u Subotici, 17. oktobra 2018. godine, u stonoteniskom centru Subotica. Pored Subotice, učestovaće i takmičari ekipa iz Bačke Topole i Malog Iđoša.

U kategorijama srednje škole dečaci – ekipno i srednje škole devojčice – ekipno, Politehnička škola je zauzela drugo mesto. Pojedinačno, Josip Šarčević bio drugi, a Milica Lovre je osvojila treće mesto.

Categories: Aktuelnosti, Takmičenja

U BUDIMPEŠTANSKOJ BOTANIČKOJ BAŠTI

Stručna ekskurzija tri odeljenja tehničara za pejzažnu ahitekturu (TPA 2/5, TPA 3/4, TPA 4/7) organizovana je u sredu, 10. oktobra 2018. godine, u Budimpešti.

U zlatom obojenom jesenjem danu, učenici su najpre posetili Botaničku baštu, u kojoj su uživali u čaroliji raznolikog zelenila, od za naše podneblje egzotičnih i neobičnih biljnih vrsta do svakodnevnih i prepoznatljivih.

Prešavši na desnu stranu Dunava Lančanim mostom, koji čuvaju lavovi, stigli su i do Budima, gde beskrajni lavirint stepeništa i prolaza vodi do brojnih arhitektonskih remek-dela ovog srednjovekovnog utvrđenja i odakle se pruža nezaboravan pogled na panoramu grada.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress