UČENICA GENERACIJE NA BELOM DVORU

Ibolja Torma, učenica generacije Politehničke škole, prisustvovala je tradicionalnom prijemu na Belom dvoru u Beogradu, koji je NJKV Prestolonaslednik Aleksandar organizovao za 500 najboljih maturanata iz Srbije, u petak 30. juna 2017. godine.
Fondacija Prestolonaslednika Aleksandra za obrazovanje svake godine, tradicionalno dodeljuje pohvalnice za đake generacije svih srednjih škola u Srbiji kao priznanje za uspešan završetak srednjoškolskog školovanja.
Categories: Uncategorized

DOBITNICI NAGRADE DR FERENC BODROGVARI

Troje bivših učenikaPolitehničke škole, Laura Kozma , Ema Pešti i Igor Halasević,   ovogodišnji su dobitnici prestižne nagrade dr Ferenc Bodrogvari u oblasti umetničkog stvaralaštva u Subotici.

Ovo priznanje se svake godine dodeljuje istaknutim mladim muzičkim, književnim i likovnim umetnicima i stvaraocima, a uručeno im je na svečanosti održanoj u četvrtak, 22. juna 2017. godine.

Svima čestitamo i želimo im još mnogo uspeha i nagrada!

IGOR HALASEVIĆ je srednje obrazovanje stekao je u GSŠ “18. novembar” Subotica, na smeru građevinski tehničar – visokogradnja. Stekao je Sertifikat na Akademiji umetnosti u Beogradu 2009. godine, Centar za profesionalni razvoj i konsalting u domenu kulture i komunikacija. Radno iskustvo sticao je u Republici Hrvatskoj i putem saradnje sa partnerima iz Evrope kroz poslove turističkog marketinga, posredovanja i konsultantskih usluga prema novim tržištima i potrebama klijenata kompanije za promet nekretnina „Infinity“ Kft. iz Budimpešte. Autor je projekta “Authentic Vojvodina”, kojim spaja umetnost, kao uspešni aktivizam, stvaralačku energiju i kreaciju omladinskih udruženja i pojedinaca, kao vernu projekciju kulturne baštine lokalne zajednice. U sedmogodišnjem periodu postojanja i rada, ova organizacija realizovala je više kulturnih večeri i manifestacija, izložbi i edukativnih programa u domenu kulture, umetnosti i zaštite životne sredine, kao i 14 različitih kolekcija besplatnih promotivnih razglednica.

Dobitnik je nagrade u kategoriji Nevladin sektor za projekat „Ubaci limenku, dovrši skulpturu“; za autorski projekat – www.savesubotica.org, dobija prvu nagradu na konkursu „Unapređenje komunikacije građana i organa javne vlasti posredstvom Interneta“ koje je u cilju razvoja, promocije i popularizacije IKT.  Igor Halasević je bio koordinator programa na više grupnih izložbi i kampanja, rukovodilac projektnog menadžmenta u tri nevladine organizacije. Autor je projekta i izvršni koordinator realizacije višegodišnjeg koncepta “Subotica – Grad secesije” koji promoviše naš grad, kulturu i nasleđe. U 2016.  godini održao je samostalnu izložbu fotografija secesije Stare Moravice i Pačira povodom Svetskog dana secesije u junu 2016. godine. Osnovao je kompaniju kreativne industrije i galeriju “Klein House” u Subotici, sa preko 80 održanih kulturno- umetničkih programa, izložbi, predavanja i performansa u 2016. godini. Realizovao projekat “VinoGrad” u sklopu manifestacije Noć muzeja 2016. kroz saradnju na zajedničkom razvoju i promociji prirodnog vinarstva i vinogradarstva u Subotici i okolini.

Predstavljalo je Suboticu na generalnoj skupštini Mreže gradova secesije, koja je održana 25. januara 2013. godine, u portugalskom gradu Aveiru, na kojoj je jednoglasnom odlukom Subotica postala novi član Mreže gradova secesije. Projekat “Subotica – Grad secesije” 2016. – Generalna skupština Réseau Art Nouveau Network/ Glasgow i Barcelona 2016, predstavljanje Grada Subotice u mreži gradova secesije, učešće u pisanju i postavljanju strategije četvorogodišnjeg međunarodnog projekta za program Creative Europe pod nazivom “Inside Art Nouveau” u saradnji sa 15 partnerskih gradova iz Evrope i prezentacija subotičke kulturne baštine kroz prikaz motiva enterijera u stilu secesije.

LAURA KOZMA je završila Politehničku školu u Subotici, smer tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda, a studirala je na Nastavničkom fakultetu „Juhas Đula“, Univerzitet u Segedinu, smer – vizuelni umetnik i grafičar. Radi kao nastavnik likovne kulture u Osnovnoj školi „Sečenji Ištvan“ u Subotici. Pored posla, bavi se i stvaralačkim radom: izlaže, aktivno učestvuje u kulturnom životu grada, učestvuje u likovnim kolonijama, vodi likovne radionice. Učestvovala je na izložbama organizovanim povodom Dana vojvođanskog mađarskog slikarstva, a radi i na projektima kao što su konkurs Rimokatoličke župe na Kelebiji za izradu slika svetaca. Njena prva ozbiljna izložba bila je organizovana u Mađarskoj kući u Subotici pod naslovom „Iz tri ugla“.

Laura je učestvovala na nekoliko likovnih kolonija, izlagala na grupnim izložbama i imala 5 samostalnih izložbi. Uglavnom slika vojvođanske pejzaže, na jedinstven način, iz svog ugla. Građevine prikazuje različitim tehnikama. Slike predstavljaju seoske i gradske pejzaže, zgrade bez živih likova, jarkih boja ili senki pri kreiranju okruženja.

EMA PEŠTI je završila je Politehničku školu u Subotici, smer – tehničar za oblikovanje grafičkih proizvoda, a studirala na Nastavničkom fakultetu „Juhas Đula“, Univerzitet u Segedinu, smer – vizuelni umetnik i grafičar. Ema Pešti je grafički dizajner u štampariji. Pored posla, bavi se i stvaralačkim radom: izlaže, aktivno učestvuje u kulturnom životu grada, ilustruje knjige, radi scenografije za pozorište, učestvuje u likovnim kolonijama. Slikarsko stvaralaštvo Eme Pešti je izrazito apstraktno, ali u detaljima njenih slika otkrivaju se novi svetovi: Sunce, Mesec, voda, nebo, prah u oblacima, prozori na kućama. Tokom stvaranja, nju zaokuplja izgradnja kompozicije i postizanje ravnoteže. Postavljanje geomertijskih oblika na platno je u kontrastu sa okruženjem. Pored grupnih izložbi, imala je i veliki broj samostalnih izložbi, kao i učešća u raznim kolonijama.

Categories: Uncategorized

DONACIJA NORMA GRUPE

Kompanija Norma grupa iz Subotice je donirala našoj školi sistem od 11 kamera za video nadzor, što će značajno doprineti poboljšanju sigurnosti svih učenika i zaposlenih.

Norma grupa je ovom donacijom pružila primer društveno odgovornog poslovanja i svest o potrebi unapređivanja bezbednosti u školskom okruženju.

Categories: Uncategorized

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress