DRUGO MESTO ZA “SMISAO ŽIVOTA”

Učenica naše škole Valentina Bačlija iz odeljenja GFT3/8 osvojila je drugo mesto na temu Život ulice na 2. Republičkom takmičenju iz oblasti klasičnih likovnih medija – fotografija za školsku 2017/18. godinu, koji je organizovala Škola za dizajn iz Beograda.
Valentina se predstavila crno-belom fotografijom pod nazivom Smisao života.
Čestitamo Valentini na izuzetnom uspehu!

 

Fotograf

 • -Oduvek su ljudi osećali potrebu da zabeleže stvarnost na nekom mediju kako za sebe tako i za buduća pokolenja…
  -Fotografijom se danas bave mnogi stručnjaci i amateri. Jednima je ona zanat, drugima zabava i stvaranje uspomena, a ponekom i umetničko zanimanje.
  – Fotografija je moćno “izražavanje”, svojim elementima ona čoveka privlači i pruža mu toliko raznolikosti u radu da mu nikada ne može dosaditi.Šta radi fotograf?

  Fotograf snima ljude, istorijske događaje različite geografske događaje, specijale zabave…
  Fotografu je omogućeno da kroz fotografiju u gledocu izazove različite osećaje
  Gde se sve koristi fotografija?
  Fotografija se koristi u novinarstvu, reklami, policijskim dokumentacijama, u naučnoj obrazovnoj literaturi, u umetničkom načinu izražavanja

  Kako je moguće napraviti fotografiju?

  Potrebno je mnogo znanja o fotoaparatima, filmovima, uređajima za osvetljavanje, filterima da bi se napravila kvalitetna i lepa fotografija…

  Gde se može naučiti sve što je potrebno da se napravi kavalitena i lepa fotografija?
  U Politehničkoj školi u Subotici.

  Šta obuhvata program obrazovnog profila fotograf?

  Program obuhvata osposobljavanje učenika za samostalan rad pri snimanju i obradu crno-belih fotografija, kolor fotografija i digitalnih fotografija…
  U obrazovnom procesu koriste se savremene obuke i metode rada kroz koje u punoj meri dolazi do izražaja učenička kreativnost.

  Koje su poželjne osobine fotografa?

  Fotograf mora biti kreativan i imati razvijen smisao za estetiku (lepo), poželjno je da bude strpljiv i precizan, kako bi bio spreman i po nekoliko puta ponoviti fotografisanje nekog objekta. Mora imati normalan vid i da dobro raspoznaje nijanse i svetlinu boje, treba da voli rad sa ljudima, poželjno ja da bode komunikativan i ljubazan. Fotoreporter mora biti okretan i spretan, jer mora često brzo reagovati, zato je važno da je zdrav i u dobroj fizičkoj formi. Komercijalni fotograf mora imati vrlo izražen umetnički smisao.

  NASTAVNI PLANOVI

02 Tehn. štampe, dorade, fotograf opšti – tabela

04 Tehn. štampe, dorade, fotograf stručni – tabela

06 Tehn. štampe, dorade, fotograf opšti-stručni predmeti-tabela

Categories: Fotograf

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress