Građevinski tehničar za hidrogradnju

 1. Je zanimanje iz oblasti građevinarstva za koje obrazovanje traje četiri godine.U prvom razredu učenici se osposobljavaju za izradu tehničkih crteza u olovci i u tušu, upoznaju se sa građevinarstvom, objektima visokogradnje materijalima za izgrdnju objekata, i prikazivanje objekata u odgovarajućim projekcijama.
  U drugom razredu matematičkim postupcima rešavaju problematiku stabilnosti objekta i prikupljanja osnovnih podataka za dimenzionisanje objekata.U trećem i četvrtom razredu učenici detaljnije izučavaju i dimenzionisu elemente grupe objekata koji služe za:

  -korisćenje vode kao sto je vodovodna mreža, bazeni, rezervoari, sistenimi za navodnjavanje, bunari, kanali, prirodni vodotoci, crpne stanice….
  -korisćenje snage vode kao sto su hidroeklektrane, plovni putevi, brzotoci, prelivi,…
  -zaštitu od vode i zaštitu vode – nasipi, kanalizaciona mreža, prečistaci, sistemi za odvodnjavanje, obaloutvrde, regulisanje rečnih tokova, akumulacije….

  Tokom sve četiri godine učenici se osposobljavaju da koriste programe na računarima za obradu teksta, grafičko prikazivanje podataka i izračunavanja u Exelu, grafičko prikazivanje objekata kroz crteže u Auto Cad-u.

  Praksa:
  U prvom razredu je predviđen obilazak i analiza objekata visokogradnje
  U drugom razredu učenici upoznaju objekte hidrogradnje
  U trećem razredu praksa se odvija kroz analizu objekata hidrogradnje
  U četvrtom razredu posetom hidrotehničkim ustanovama.

  NASTAVNI PLANOVI

  02 Hidrograđevinar opšti – tabela

 2. 04 Hidrograđevinar stručni – tabela
 3. 06 Hidrograđevinar opšti-stručni predmeti-tabela

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress