U BUDIMPEŠTANSKOJ BOTANIČKOJ BAŠTI

Stručna ekskurzija tri odeljenja tehničara za pejzažnu ahitekturu (TPA 2/5, TPA 3/4, TPA 4/7) organizovana je u sredu, 10. oktobra 2018. godine, u Budimpešti.

U zlatom obojenom jesenjem danu, učenici su najpre posetili Botaničku baštu, u kojoj su uživali u čaroliji raznolikog zelenila, od za naše podneblje egzotičnih i neobičnih biljnih vrsta do svakodnevnih i prepoznatljivih.

Prešavši na desnu stranu Dunava Lančanim mostom, koji čuvaju lavovi, stigli su i do Budima, gde beskrajni lavirint stepeništa i prolaza vodi do brojnih arhitektonskih remek-dela ovog srednjovekovnog utvrđenja i odakle se pruža nezaboravan pogled na panoramu grada.

Pejzažna arhitektura

  • Pejzažna arhitekura je prostorna disciplima koja se bazira na biološkim, ekološkim, tehničkim i umetničkim disciplinama.
    Pored projektovanja, podizanja i negovanja svih kategorija zelenih površina gradskih i vangradskih prostora, znanje pejzažnog arhitekte obuhvata i proizvodnju cvetnih vrsta, ukrasnog drveća i žbunja kao i aranžiranje biljnim materijalom.
    Tokom četvorogodišnjeg školovanja, pored opšteobrazovnih predmeta, tehničari pejzažne arhitekture stiču znanje iz botanike, ekologije, meteorologije, pedogolije, geodezije, upoznaju biljne vrste neophodne za projektovanje zelenih površina i za aranžiranje, stiču znanje neophodno za rasadničku proizvodnju i za projektovanje, podizanje, negu i zaštitu zelenih površina.
    Nastavni program obuhvata i praktičnu nastavu, koja se najvećim delom izvodi u stakleniku koji se nalazi u školskom dvorištu. Ovaj obrazovni profil se preporučuje učenicima koji vole prirodu, tehničko i slobodoručno crtanje.
    Diploma tehničara pejzažne arhitekture daje dobru osnovu za nastavljanje školovanja na šumarskom, poljoprivrednom, građevinskom ili arhitektonskom fakultetu.

NASTAVNI PLANOVI

02 TPA opšti predmeti-tabela

04 TPA stručni predmeti-tabela

06 TPA opšti-stručni predmeti-tabela

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress