OTKRIVAMO PRIRODU – SAKUPLJAMO ZNANJE

U okviru projekta OTKRIVAMO PRIRODU – SAKUPLJAMO ZNANJE, podržanog od strane Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise,upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, učenici odeljenja AT31 su u petak i subotu (5. i 6. oktobra 2017.), u pratnji  nastavnika stručnih predmeta, boravili na Fruškoj gori, gde su uz šetnju i boravak u prirodi, prikupljali uzorke za zbirke stena, minerala i ruda.

Obišli su rudnik Beli Majdan kraj Rakovca, kamenolom trahita kod sela Rakovac, posetili vizitorski centar i edukativnu stazu na Iriškom vencu  (gde su predstavljeni uzorci stena sa Fruške gore i pedološki profil zemljišta). Na Popovici su obišli izvor u dolini Kameničkog potoka, veštačko jezero, Perinu pećinu, kao i kamenolom krečnjaka Orolovo bojište.

Na ovaj način su, uz druženje i saradnju, upotpunili i proširili znanje iz predmeta građevinski materijali, prikupivši materijal za izradu prenosive zbirke uzoraka.

 

 

Categories: Uncategorized

NI VENECIJA NIJE DALEKO

Učenici odeljenja LT 39, LT 213, GFO 210 i AT 22 proveli su poslednje dane septembra u Trstu, Veneciji i Veroni. Ova stručna ekskurzija imala je cilj da učenici posete 57. Bijenale umetnosti (Biennale Arte 2017 – Viva arte viva)u Veneciji. Učenici su imali mogućnost da vide, uz 30 nacionalnih paviljona u parku Đardini (među kojima je i Paviljon Srbije), i radove oko 120 umetnika iz 50 zemalja u drugom izložbenom prostoru (Arsenale). Pored uobičajenog turističkog obilaska grada na vodi, učenici su posetili i Galeriju Akademije i svom viđenju sveta dodali potpuno novu dimenziju u preplitanju tradicionalne i savremene umetnosti.
N. T. T.

Categories: Uncategorized

MATURSKA EKSKURZIJA

Na petodnevnoj maturskoj ekskurziji, koja je trajala u periodu od 20. do 24. septembra 2017. godine, maturanti odeljenja AT41, AT42, VT33, GI44, GFT410, TPA411, GFT413 su posetili Veneciju, Padovu, Veronu, Montekatini, Pizu, Firencu i Trst – sedam italijanskih mesta za pet dana, a pre svega, stekli svest da destinacija nije mesto, već mogućnost da predrasude o drugima nestanu i da se svet oko nas posmatra na novi i drugačiji način…

Categories: Uncategorized

GLEDAMO, DA LI VIDIMO? LGBT mladi i buling u školama (LGBT mladi i zlostavljanje u školama)

U Politehničkoj školi, u četvrtak, 21. Septembra, u učionici 21, održan je celodnevni program sa nazivom Gledamo, da li vidimo?, a posvećen LGBT mladima i nasilju u školi.

Prva aktivnost je bila posvećena učenicima, i to za tri odeljenja (LT 3-9, VT 3-3 i AT 3-1). Uvodne reči na sva tri održana časa dala je Natalija Trbović Toljagić, profesor srpske književnosti i jezika, objasnila koja je tema dana, ko je podržava, koji su ciljevi akcije… Tri odeljenja trećeg razreda različtih profila (građevinski tehničari za visokogradnju, arhitektonski tehničari, likovni tehničari, ukupno 60 učenika, od toga 23 devojke i 37 mladića), gledali su odabrane odlomke filma Parada, a nakon svagog učestvovali u diskusiji o temi isečka: stereotipi, LGBT populacija, nasilje. Profesorica sociologije i prava građana Svetlana Lebović je sa učenicima izvodila poruke i zaključke diskusije.

Zatim je održana fokus grupa sa nastavnicima Politehničke škole, a voditeljka je bila Vera Kurtić iz Niša.

U 13 časova je počeo okrugli sto na koji su bili pozvani svi članovi Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama u Subotici koji su potpisali Memorandum, pedagozi i psiholozi svih srednjih škola iz Subotice, elektronski i pisani mediji, kao i predstavnici Skupštine Grada. Okruglom stolu su kratko prisustvovali učenici GFT 3-8.

Poslednja aktivnost bila je radionica za nastavnike sa mnoštvom primera iz prakse, savetima i predlozima za rad sa diskriminisanim učenicima.

 

 

 

Categories: Uncategorized

SPORTSKA SUBOTA I DAN PEŠAČENJA

Septembarska sportska subota  je ove školske godine bila drugačija. Dok su jedni pešačili, drugi su igrali mali fudbal, basket ili odbojku, ili navijali za svoje drugare.

Mnogobrojni učenici naše škole priključili su se sportskoj manifestaciji Dan pešačenja, prepešačivši stazu dugu 12 kilometara, kojoj je polazna tačka bila fabrika Pionir, a cilj palićki Vodotoranj.  Ostali su na terenima Hemijsko-tehnološke škole međusobno odmeravali snage, pokazavši veštinu i spretnost sa loptom, sportski duh i želju za pobedom, a najbolji su u malom fudbalu bili igrači ekipe Republika Srpska, u košarci ekipa Buls, a učenici prvih razreda su prvi bili u odbojci.

Categories: Uncategorized