LITERARNI KONKURS POVODOM DANA LJUDSKIH PRAVA

Na literarnom konkursu pod naslovom “Zašto se o tome ćuti?” i “Sanjao/la sam da bi život trebalo da bude radost” povodom Dana ljudskih prava koji je raspisala Kancelarija za zaštitu građana Grada Subotice, učenici naše škole ostvarili su sledeće rezultate:

Emeše Čikoš, GFT410 –  2. nagrada na mađarskom jeziku ( mentor Mercedes Varga)

Ivana Matić, TON25 – 3. nagrada na srpskom jeziku (mentor Vedrana Pavić)

U Velikoj većnici Gradske kuće, uz prigodan program, učenicima su nagrade uručili Zaštitnik građana Zlatko Marosjuk i predsednik Skupštine grada Tivadar Bunford.

 

Categories: Uncategorized

MATURANTI GLEDAJU LEKTIRU

Četrdeset učenika Politehničke škole, odeljenja VT 4-3 i GFT 4-13, u utorak, 28. novembra 2017. godine, pogledali su film „Derviš i smrt” (1972.) u „Klajn hausu”. Plakat za akciju „Maturanti gledaju lektiru” dizajnirao je Nemanja Pavlov (GFT 4-13). Učenici su ekranizaciju književnog dela Meše Selimovića pogledali u neuobičajenom ambijentu zajedno sa Natalijom Trbović Toljagić, profesorom srpske književnosti i jezika.

Categories: Uncategorized

IZLET PRIRODNJAČKE SEKCIJE

Članovi Prirodnjačke sekcije naše škole iz odeljenja AT 1/1, LT 1/11, TPA 1/5 i TON 2/5, u nedelju, 19. novembra 2017. godine, išli su sa nastavnikom geografije, Zoranom Markovićem, u posmatranje ptica u Kikindu, gde na jednom mestu, zimuje najveći broj sova utina na svetu.

Nakon toga, obišli su Araču, ruševinu srednjovekovne romaničke crkve, koja se nalazi između Novog Bečeja i Novog Miloševa, a nakon toga Specijani rezervat prirode Slano Kopovo, koje u periodu jesenje migracije poseti i do 20.000 ždralova. Nažalost, zbog sušne godine, jezero je presušilo, ali to nije umanjilo draž ovog zaštićenog područja, pa su učenici bili u jedinstvenoj prilici da šetaju po jezerskom dnu nekadašnjeg Panonskog mora.

Fotografije se nalaze u galeriji slika.

Categories: Uncategorized

SPOMEN NA 18. NOVEMBAR 1941.

Polaganjem venaca na spomenik „Balada vešanih“ u petak, 17. novembra 2017. godine,  obeležena je 76. godišnjica od kada su fašisti u Drugom svetskom ratu pogubili vešanjem petnaestoro mladih subotičkih rodoljuba, četrnaest mladića i jednu devojku. Učenici Politehničke škole iz odeljenja TPA 1/5 su izveli recital i, već tradicionalno, na spomenik simbolično položili 15 ruža za 15 boraca za slobodu.

Fotografije se nalaze u galeriji slika.

Categories: Uncategorized

U POLITEHNIČKOJ ŠKOLI GOSTI IZ DUBROVNIKA I KARLOVCA

Politehničku školu u Subotici su od 26. do 29. oktobra posetili učenici i nastavnici iz Dubrovnika i Karlovca. U okviru nastavka saradnje Politehničke škole s hrvatskim školama, Suboticu je posetilo 11 učenika, 3 nastavnika i direktor Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik, kao i 2 učenika i direktorica Mješovite industrijsko-obrtničke škole Karlovac. Gosti su bili smešteni na Etno-salašu Balažević u Tavankutu, a za vreme boravka razgledali su najznačajnije subotičke turističke lokacije.

Bila je ovo prilika za druženje učenika Politehničke škole Subotica smera arhitektonski tehničar, koji pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku, s vršnjacima iz hrvatskih škola u kojima se sprovode obrazovni programi za ista ili slična zanimanja. Osim učenika, priliku za razmenu iskustava, nastavnih metoda i sredstava, iskoristili su i nastavnici, otvarajući vrata novim saradnjama, ukazavši na njihovu višestruku korist i važnost.

 

 

Categories: Uncategorized

POSETA KAPOŠVARU

Grupa učenika naše škole bila je od 9. do 13. oktobra 2017. u pratnji nastavnika u gostima Stručne gimnazije Lamping Jožef iz Kapošvara.

Pored obilazaka znamenitosti tog krja, učenici su učestvovali u zajedničkim radionicama na kojima su crtali detalje Palate duga.

Categories: Uncategorized